Qui som

edifici-ateneuL’Ateneu és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1881, un espai santfeliuenc de convivència sociocultural amb cent quaranta anys d’història on pots trobar entitats locals de caire tradicional, festiu, musical i esportiu.
Actualment hi conviuen onze seccions pròpies, una trentena d’associacions locals i comarcals, una oferta de tallers de lleure i educatius per a totes les edats i un bar diferent i característic.
L’Ateneu és avui un nucli social i un punt de referència cultural a Sant Feliu de Llobregat i, en alguns aspectes, a nivell nacional. Un espai de formació, de difusió i de producció cultural, que permet viure la cultura en primera persona.

L’òrgan sobirà de la nostra entitat és l’assemblea de socis i sòcies, que es reuneix de manera ordinària una vegada a l’any. L’assemblea escull la Junta Directiva i aprova les memòries i projectes anuals amb els seus balanços i pressupostos. És vital per l’entitat que el màxim de persones vinculades a les seves activitats hi participin també formant-ne part com a persones associades, és molt important per a nosaltres que la base social de l’Ateneu sigui amplia i diversa: això la farà més rica i més creativa, més útil al seu entorn social.

La Junta Directiva representa i dirigeix l’entitat. Actualment, els seus membres són: Sussagna Artigas, presidenta; Toni Onieva, vicepresident; Carme Abella, secretària; Lluís Valls, tresorer i Maria Antònia Bigas, vocal.

Per a l’execució dels projectes i plans de treball i per la gestió general de l’entitat, l’Ateneu compta amb un equip de professionals. Formen part important del projecte, doncs entenem que només comptant amb una estructura capacitada i professional podrem assolir els objectius marcats, optimitzarem recursos i obtindrem els majors resultats, permetent a la vegada que els voluntaris assumeixin la participació en el projecte en les millor condicions possibles. Aquest model organitzatiu defineix l’Ateneu adaptat al segle XXI en el que creiem.

L’Ateneu té un projecte associatiu propi perquè la gent de l’Ateneu i, a través d’ells, tota la ciutat es reconeguin en l’imaginari col·lectiu de l’entitat, en el vell esperit ateneista que va néixer amb la recerca de la llibertat a través de la cultura i del coneixement.

La nostra història

Aquí et deixem un breu resum de la història de la nostra entitat. Clica sobre cada títol per llegir cada capítol.

1881-1917: La construcció d’un projecte

1918-1931: La llibertat vigilada

1931-1939: L’esperança i la realitat de la Segona República

1939-1950: La llibertat estroncada

1950-1980: En un temps canviant

1981-1995: El trànsit cap a la renovació

1996-2006: Espai de cultura i participació

2007-2016: Una década de modernització

L’any 2007, en motiu del 125è aniversari de l’entitat, es va publicar el llibre “L’Ateneu, 1881-2006. La utopia de la llibertat”, escrit per Jordi Ferrer i Fontanet, on trobaràs ampliada la història de l’Ateneu.